Mikor mit?

TÚRAJAVASLATOK
Kárpáti sáfrány túra: Kikelet havában sok ritka növénnyel büszkélkednek az öreg tölgyesek. A sarjadó fák koronáin átszûrõdõ tavaszi napsugarak még varázslatosabbá teszik a virágba borult erdei tisztásokat. Márciusban az éledezõ beregi erdõk ligeteiben egy élénk lila, törékeny kis növény, a kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) hívja fel az arra járó kirándulók, és a korán ébredõ pillangók figyelmét. A lilás virágokkal egy idõben bontja lepleit a hófehér tavaszi tõzike (Leucojum vernum) és az aprócska virágaival megbúvó erdélyi csillagvirág (Scilla kladnii).

Idõpont: március 2011. évi kárpáti sáfrány túra képekben

Kockásliliom túra: Hazánk egyik legszebb védett növénye a kockás liliom, melynek egyik legnagyobb állománya a Szatmár-Beregben található. Rózsaszínes, sakktáblaszerûen foltos, bókoló virágaival sok természetfotóst megihletett. E szemet-lelket gyönyörködtetõ liliommal, szakembereink vezetésével, lápréteket és ligeterdõket bebarangolva találkozhatunk.

Idõpont: március második fele és április

2011 évi kockásliliom túra képekben

Szibériai nõszirom (Iris sibirica) - Márokpapi

Természet ébredése erdõn-mezõn: Tavasszal szívet melengetõ képet nyújtanak a kirándulóknak a fás legelõk virágpompába öltözött körtefái. Az öreg tölgyesek Szent György havában sok színpompás védett virággal büszkélkedhetnek. Munkatársaink a túra során segítenek abban, hogy a kikapcsolódni vágyók megismerjék a környék madárvilágát, ezek énekét, valamint a tavaszi erdõ színpompás aljnövényzetét.

Idõpont: március, április, május

Pompás kosbor (Orchis laxiflora ssp. elegans) - Márokpapi

Kosbortúra: Hazánkban több õshonos orchidea faj él, melyek közül sokak a Beregi-síkon is elõfordulnak, ilyenek a kosborok, (Orchis sp.) a madársisak fajok (Cephalanthera sp.) vagy a sarkvirágok (Platanthera sp.). Május végén, június elején a pompás kosborral (Orchis laxiflora ssp. elegans) együtt virít a szibériai nõszirom, mely védett ritkaságok megtekintéséhez a botanikai tudás mellett elengedhetetlen a jó helyismeret is, melyekrõl az E-misszió Egyesületünk szakemberei gondoskodnak.

Idõpont: május, június

Gyógynövény ismeret és gyûjtés: Az utóbbi idõkben egyre többen ismerik fel a gyógyteákban rejlõ értékeket. Azonban ahhoz, hogy ezek hatásos segítséget nyújtsanak a gyógyulásban, vagy az egészség megõrzésében, fontos ezek pontos ismerete, szakszerû gyûjtése, szárítása és tárolása. Gyógynövény túránk során, szakemberünk segítségével lehetõség nyílik arra, hogy a résztvevõk a fenti tudást megszerezzék, a gyógynövényeket megismerjék valamint arra, hogy a házi patika tagjait tiszta, környezetszennyezés hatásaitól mentes területrõl begyûjtsük.

Idõpont: május, június

Nappali lepkék a Beregi síkon: Árnyas erdei ösvényeken és hagyás-fás legelõkön követhetjük nyomon a színes és kevésbé színes, de annál érdekesebb életmódú nappali lepkéink életét. Az egyszerû apró petéktõl az olykor kicsit ijesztõ hernyókon át a bábig, majd a kifejlett gyönyörû imágóig. A túra közben a résztvevõk érdekes beszélgetéseken vehetnek részt a lepkék titokzatos világáról.

Idõpont: május, június, július, augusztus

Lápok -mocsarak élõvilága: Ha igazi mesevilágot akarunk látni, be kell pillantanunk a megbújó égeres láperdõk belsejébe. Oda, ahol a saját gyökérzetükbõl három-négyesével nõtt égerszálak között meggyûlõ víztükör fogad, mely között megbújik a rence ezernyi virágfeje, máshol pedig szelíd rózsaszínnel tündökölnek a békaliliom szirmai. Az égertalpakat dús páfránylevél-csomók teszik meseszerûvé, melyek között gyakori a hölgyharaszt, a szálkás pajzsika és a tõzegpáfrány.
Szatmár-Bereg - euró­pai mércével is - egyedülálló értékei a tõzegmohás lápok. Ilyen a Csaroda, Beregdaróc és Gelénes határában található Bábtava és a Nyíres-tó. Az ötféle tõzegmoha faj alkotta "párna" több igen ritka védett növénynek ad otthont, mint például a húsevõ kereklevelû harmatfûnek és a hazánkban egyedül itt elõforduló, fokozottan védett tõzegorchideának.
Az értékes növénytársulás látogatása természetvédelmi engedélyhez kötött, és szakember vezetését igényli, melyekrõl Egyesületünk gondoskodik.

Idõpont: tavasztól õszig

Az õszi madárvonulás megfigyelése a barabási Tipet-hegyen: Megfigyelhetjük a hazánkon átvonuló színes madárvilágot szakavatott madarászok segítségével, akik bemutatják, hogyan mûködik a madárbefogás, madárgyûrûzés.
Ha szerencsénk van, olyan madarakkal találkozhatunk, amelyek ritkán vagy talán még soha nem bukkantak fel Magyarországon. Lenyûgözõ természeti környezetben tölthetünk el egy napot az Alföld egyik legszebb vulkanikus tanúhegyén a madarak megfigyelésével egybekötve.

Idõpont: augusztustól késõ õszig

Gombaismereti túra: Ha gombaevésrõl van szó, legtöbb ember számára csak a termesztett példányok jönnek számításba, azonban az erdõn-mezõn növõ kalapos barátaink zamatosabbak, fogyasztásuk több gasztronómiai élvezetet okoz. Ennek ellenére gyûjtésüknél körültekintõen kell eljárni, mivel hazánkban megközelítõleg két és fél ezer fajuk él, melyek közül kis számban mérgezõek is elõfordulnak. Ismerete nagy szaktudást igényel, melyrõl túráink során gombaszakértõink gondoskodnak. Ne felejtsük, a gombák fogyasztása mellett a gyûjtésük is sok örömmel és élménnyel jár!

Idõpont: tavasztól õszig

A népi építészet mûremekei: A Szatmár-Beregi építészetre oly jellemzõ tornácos parasztházak végigkövetik a térség útjait. A falusi porták világa különleges romantikus hangulatot áraszt, nagyanyáink idejébe repít minket. Megfigyelhetjük, hogy a falvak hogyan alkalmazkodtak építészetükben, faluszerkezetükben a lápos, mocsaras víz uralta környezethez. Nem felejthetjük el megtekinteni a csakis erre a térségre jellemzõ fa haranglábakat, harangtornyokat, amelyek hamarosan a világörökség részét fogják képezni.

Idõpont: egész évben

Tanúhegyek a Beregi síkon: Kevesen tudják, hogy az Alföld is büszkélkedhet hegyekkel, no persze nem olyan magasakkal, mint a Börzsöny vagy a Mátra. Egyedülálló vulkanikus hegyek ezek, amelyek mondhatni fiatalnak számítanak a földtörténeti kor szerint, ugyanis csupán 10 millió évesek. A barabási Tipet-hegy és a tarpai Nagy-hegy különleges növény- és állatvilágával is felkelti az utazó érdeklõdését. A szakmai beszélgetéssel és kõzetvizsgálattal egybekötött kirándulás során gyönyörû kilátás nyílik a Kárpátok elõhegyeire és a Beregi síkra.

Idõpont: egész évben

Történelmünk nagyjai nyomában: Irodalmi és történelmi emlékhelyek meglátogatása a Beregi és a Szatmári síkságon. A térség ingergazdag környezete sok írónkat, költõnket ihlette meg Petõfitõl Móriczig, neves történelmi események színhelye volt a környék a tatárjárástól a Rákóczi szabadságharcig. Érdekes információk, adalékok, helyszínek történelmünkbõl.

Idõpont: egész évben

Erdõk-mezõk élõvilága: A vizektõl távolabb, a jobbára ármentes magaslatokon maradtak fenn a táj legértékesebb erdõtársulásai, a gyertyános tölgyesek, keményfaligetek. A tarpai Téb- és Nagyerdõ, ezen erdõségek közé tartozik. Itt különösen nagy tömegben csodálhatjuk meg a tavaszi tõzikét, a berki szellõrózsát, a csillagvirágot, a hóvirágot, a száz meg száz egyéb szép és ritka növény közt. Túránk során megismerkedünk az erdõk gazdag állatvilágával. A madarak e tájon megfigyelt közel 250 fajából megközelítõleg 140 költ is ezekben az erdõségekben. Gyakori a holló, a fekete gólya, a fekete harkály - féltucat rokonával - és az énekes madarak népes serege közönséges errefelé. Ragadozók közül nem ritka fészkelõ a darázsölyv és néha még a kerecsensólyom is megtelepszik itt. A hüllõk közül gyakran találkozhatunk az errefelé népes, elevenszülõ gyíkokkal is.

Idõpont: egész évben

Túra naptár

I.

II.

III.

IV.

V.

VI.

VII.

VIII.

IX.

X.

XI.

XII.

Természet ébredése erdõn-mezõn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kockásliliom túra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kosbortúra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyógynövény ismeret és gyûjtés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nappali lepkék a Beregi síkon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lápok-mocsarak élõvilága

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erdõk-mezõk élõvilága

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az õszi madárvonulás megfigyelése a Tipet-hegyen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gombaismereti túra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tanúhegyek a Beregi síkon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Történelmünk nagyjai nyomában

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A népi építészet mûremekei

 

 

 

 

 

 

 

 

- - - -


Túra idõtartalma
4-5 óra

 

Árak
15 fõig 10.000 Ft/csoport
16 fõtõl 650 Ft/fõ
25 fõtõl 600 Ft/fõ
35 fõtõl 500 Ft/fõ

 

Érdeklõdni a programokról a következõ elérhetõségeken lehet:

E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.
Tel.: 42/423-818, 42/504-403

Szõke Zsuzsa
Tel.: 30/431-8086
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kolocsán Tünde
Tel.: 30/543-8545
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Gyógynövény ismeret és gyûjtés: Az utóbbi idõkben egyre többen ismerik fel a gyógyteákban rejlõ értékeket. Azonban ahhoz, hogy ezek hatásos segítséget nyújtsanak a gyógyulásban, vagy az egészség megõrzésében, fontos ezek pontos ismerete, szakszerû gyûjtése, szárítása és tárolása. Gyógynövény túránk során, szakemberünk segítségével lehetõség nyílik arra, hogy a résztvevõk a fenti tudást megszerezzék, a gyógynövényeket megismerjék valamint arra, hogy a házi patika tagjait tiszta, környezetszennyezés hatásaitól mentes területrõl begyûjtsük.

Idõpont: május, június

Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444