Erdei iskola

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

Erdei iskolánk a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet szívében lévő Márokpapi községben található. Programunk célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a Beregi-sík érintetlen természeti és

kulturális kincseivel, megszeressék a természetet, felismerjék a minket körülvevő világ fontosságát és annak szépségét. Ezen túl szemléletformálásunkkal elősegítjük a környezettudatos gondolkodásmód kialakulását!

Csiperke Erdei Iskola - Márokpapi

A nagy kiterjedésű erdők és festői ligetek környezetében egész hétre szóló változatos programokat nyújtunk, ahol a résztvevőknek erdőt-rétet bebarangolva találkozhatnak a Beregi táj változatos, védelemre méltó állat-, növény- és gombaritkaságaival.

Erdei iskolánk programja 2005. szeptemberében megkapta a "Minősített Erdei Iskola Szolgáltató" címet!

Az E-misszió Egyesület céljai elérése érdekében nagy hangsúlyt fektet a felnövekvő generáció környezettudatos szemléletformálása, ezért erdei iskolánknak is kiemelt pillérjét képzi a szakmailag megalapozott erdei iskola program. Így az öt napos turnus költsége magába foglalja a szálláson és az étkezésen túl az egész hétre szóló, átfogó, változatos program árát is.

Szállás: Az egész éven át nyitva tartó, akadálymentesített erdei iskolánk egy 60m2-es oktatóteremmel, két gyerek- és egy pedagógusok számára kialakított szobával és vizesblokkal, valamint melegítőkonyhával várja vendégeit!

Az erdei iskola kialakítása során törekedtünk a környezettudatos életvitel bemutatására, így vendégeink megismerkedhetnek az alternatív energiahasznosítási technológiákkal (napelem és napkollektor alkalmazása), környezetbarát építészettel, szelektív hulladékgyűjtéssel és a komposztálás folyamatával.

Táborunk a falu végén helyezkedik el, ahol az épületet övező nagy porta egyaránt alkalmas szabadtéri játékokra, sportolásra (tollaslabda, röplabda, asztalitenisz, futball). Udvarunkon lévő szalonnasütő és tűzrakó helyünk még hangulatosabbá teszi az itt eltöltött csillagfényes estéket.

Szobák elosztása
Központi épület Átellenben lévő ház
1 db 16 fős szoba (8 emeletes ággyal) 1 db 6 fős szoba (3 emeletes ággyal)
1 db 20 fős szoba (10 emeletes ággyal) 1 db 8 fős szoba (4 emeletes ággyal)
1 db 6 fős szoba külön zuhanyzóval – tanári szoba (mozgássérültek számára akadálymentesített) + 1 db 6 fős szoba (3 emeletes ággyal)

Az udvarunkon sátrazásra is van lehetőség

 

 

Ajánlott program
5 napos erdei iskola ára egész napos programmal, szállással, napi 3× étkezéssel 2021. 34.500 Ft/fő
5 napos erdei iskola ára 20 fő feletti csoport esetén egész napos programmal, szállással, napi 3× étkezéssel 2021. 33.000 Ft/fő
1. nap

 

 

 

 

 

 

Délelőtt

 • Megnyitó, szállás elfoglalása
 • Csoportalakító játék (a paraszti porta lakói)
Délután
 • Túra a közeli hagyásfás legelőre - Hová jöttünk? Ismerkedés a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzettel (kialakulása, természetföldrajza, életközösségei)
 • Térképészet (Tájékozódás a természetben: iránytű használata, tájékozódás a térképen, térképjelek térképszínek megtanulása...)
 • Növényismeret, dendrológiai ismeretek, cserjeismereti játék)

Este

 

 • Csillagtúra, az éjszaka hangjai, tájékozódás a csillagok segítségével, csillagképek
2. nap
Délelőtt
 • Kirándulás a Csiperke Tanösvényen és a Téb-erdőben (Megfigyelési szempontok és a tájékoztatótáblák alapján a munkafüzet feladatainak megoldása, az erdő fogalma, alkotói, felépítése, szezonális és ciklusos változások az erdőben, Magyarország fás társulásai)
 • Terepmunka, vízminták begyűjtése
Délután

 • „Amikor a parányok óriásokká nőnek” Mikroszkópos foglalkozás (A gyűjtött anyag vizsgálata. Vízminőséget jelző "parányok" megfigyelése, bagolyköpet vizsgálat, kisemlős határozás.)
 • Kézműves foglalkozás – *kísérőpedagógus munkája
 • Ökológiai játékok - Így működik a szelekció
Este
 • Szalonnasütés
 • Bátorságpróba
3. nap
Délelőtt

 • Túra a Tarpai-hegyhez: Vulkánok az alföldön, hegységképződés története, a hegy geológiája, természeti értékeinek megismerése
 • Konyhakertünk lakói - zöldség és gyümölcsfajok ismerete (Melyik ez a zöldség-gyümölcs, és melyik részét fogyasztjuk? Játékos ismerkedés a mindennapok zöldségeivel és gyümölcseivel)
Délután
 • Séta a faluban - Az Árpád-kori és a katolikus templom felkeresése
 • Faluismereti játék

Este

 • Egy év a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben - képes vetítéssel színesített előadás
4. nap
Délelőtt
 • Túra (kerékpárral vagy gyalog) Csarodára: A XIII. század második felében épült, késő román stílusú csarodai templom megtekintése
 • Gyógynövények ismerete és gyűjtése
Délelőtt

 • Egészség- és környezetvédelem: (választható témák: mindennapi E-ledeleink - élelmiszer adalékok ...; Globális problémák, klímaváltozás és az üvegházhatás kapcsolata, ózon probléma; Hulladékokról mindenkinek; Ökológiai fogyasztóvédelem, ökológiai lábnyom kiszámítása)

vagy

 • Számháború
5. nap
Délelőtt
 • Terepi próbatétel – Az erdei iskolában tanultak játékos visszakérdezése. Állomáspontokon található természet- és környezetismereti feladatok megkeresése térkép és iránytű segítségével.
 • Értékelés, Iskolazárás
A program ebéddel zárul.
   
Az általunk ajánlott programba természetesen a csoportok egyéni igényét is beépítjük. Csoportok a fentiektől eltérő turnushosszúságot is választhatnak, amelynek függvényében az ár is módosul.

 

Választható egyéb programok

- Szatmár-Beregi buszkirándulás - ára a körút nagyságától függ 40.000 - 50.000 Ft
Kerékpáros és autóbuszos kirándulással:
Beregdaróc (református templom, Kendermúzeum), Barabás (Kaszonyi-hegy Természetvédelmi Terület), Nagyar (Petõfi-fa, Luby kúria), Túristvándi (vízimalom), Sonkád Európa Nosztra díjas református templom), Tiszacsécse (Móricz Zs. emlékház), Szatmárcseke (csónakos fejfás temetõ, Kölcsey F. síremléke), Cégénydányád (Kende-kúria), Nyíres-tó (tõzegmohaláp).
 
- Műemlékek a Beregben – Kerékpártúra Csarodára az Árpád kori templomhoz és Tákosra a református templomhoz. Közlekedés kerékpárúton. Az ár tartalmazza a kerékpárkölcsönzés és a belépők árát. 1.600 Ft/fő
- Kerékpárkölcsönzés túravezetéssel (kirándulás: Tarpai-hegyhez vagy a Tisza töltésén a tivadari Tisza-partra) 1.200 Ft/fő
- Uszoda (útiköltség és belépő) 1.500 Ft/fő
- Madárvédelem: előadások, madárodú készítés és kihelyezés - Az elkészített odúkat a résztvevők hazavihetik. (ajánlott: 5-6 fős csoport / 1 db odút) 7.000 Ft/odú
- Sport és ügyességi játékok: Lehetőség van labdarúgásra, röplabdázásra, pingpongozásra és tollaslabdázásra. ingyenes
- Hideg vérrel - kígyók békák a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben - Előadás és állatbemutató 25.000 Ft/alkalom
- Madárgyűrűzés 25.000 Ft/alkalom
- Távcsöves csillagászat 25.000 Ft/alkalom
rcs  
Ingyenesen cserélhető programelemek
- Talajcsapdák kihelyezése és vizsgálata.

Ingyenes, amennyiben az alapprogram valamelyik elemével történik a csere.

Ez ügyben kérjük egyeztessen munkatársainkkal!

- Nyomolvasás és mintázás (nyomismeret, vadállat nyomok gipszbe öntése)
- Kémiai vízminőség vizsgálat
- Esti vetítéssel egybekötött előadások (előadás témák itt megtekinthetőek)
- Meteorológiai ismeretek és mérőeszközök: Az időjárás elemei, keletkezésük, felhőfajták felismerése. Hogyan jelzik az egyes állatok az időváltozást?
- Számoljunk együtt! - megújuló energiaforrások alkalmazása a gyakorlatban, napelem és napkollektor használatának megtekintése, megtakarítások számolása

 

A környék természeti értékei ...

A környék kulturális értékei ...

Szállás bemutatása ...

Technikai tudnivalók (utazás, fizetés, ajánlott felszerelés) ...

Árak ...

Ha többet akar tudni erdei iskolánkról tekintse meg galériánkat!

Kaland Tábor program 7 napos

 

Ha nem aludtál még a szabadban a csillagos ég alatt, de szívesen kipróbálnád milyen, ha nem volt még regényekbe illõ kalandokban részed, de szívesen átélnéd az érzést, akkor itt a helyed.

A hét folyamán, hol gyalog, hol biciklivel és lovas kocsival bekalandozzuk a Szatmár-Bereg jellegzetes élõhelyeit. Ismerkedünk a régi kor hagyományaival, mint pl. a tûzgyújtás, az íj használata, és a régi kor vadászati technikái. A kalandozásaink során megismerkedünk a nyomolvasás rejtelmeivel és felderítjük a környék élõvilágát. A csillagos ég iránymutatásával az éj leple alatt is, hatalmas kalandokban lehet részük táborunk résztvevõinek, valamint a kis kalandorok átélhetik a szabadban való éjszakázás örömeit is.

 

1. nap

 

Délután

. Megnyitó, szállás elfoglalása

. Bemutatkozás, tábori élet és a program ismertetése

. Teendõk a parasztudvaron - házi állatok gondozásának beosztása a törzsek között

. Játékos ismerkedés

. Csoportalakító játék

Este

. Tábortûz (játékok, népdal tanulás)

. Csillagtúra, az éjszaka hangjai, tájékozódás a csillagok segítségével, csillagképek

2. nap

Délelõtt

. Kirándulás Csarodára és Tákosra; templom, Keresztszemes Múzeum és a tájház megtekintése. Ismerkedés a régi kor használati eszközeivel és mûvészetével.

. Vizek vízpartok élõvilága, vízvizsgálat, vízminták begyûjtése

Délután

. Ilyen a mikroszkóp (A gyûjtött anyag vizsgálata. Vízminõséget jelzõ "parányok" megfigyelése, bagolyköpet vizsgálat, kisemlõs határozás.)

. Kézmûves foglalkozás: kollázs készítés, pólófestés, origamizás (forgószínpadszerû csoportmunka)

. Röplabda és ping-pong bajnokság

Este

. Tûzrakás a vadonban (A törzs feladata)

. Szalonnasütés

3. nap

Délelõtt

. Kincskeresés iránytû és térkép segítségével

. Táplálékunk erdõn-mezõn

Délután

. Ismerkedés az idõjárás elemeivel. Hogyan keletkeznek a felhõk, milyen felhõfajtákat ismerünk? Hogyan jelzik az egyes állatok az idõváltozást? Esõmérõ, nedvességmérõ, barométer használata, kihelyezése.

. Talajcsapdák kihelyezése

. A vadon nyomában - nyomolvasás és lábnyomöntés

. Választható program tájfutás, vagy egyéb labda és társasjátékok (csapatverseny erdõn-mezõn)

Este

. Tûzrakás a vadonban (A törzs feladata)

. A varázslatos Bereg természeti kincsei - diavetítés

. Ismerkedés a népi hagyományokkal, tûzgyújtás a szabadban, népdaltanulás

. Szabadban való éjszakázás - feltétele saját hálózsák (idõjárástól függõen átkerülhet másik estére)

4. nap

Délelõtt

. Napfelkelte túra a tábor pacsirtáinak (választható program)

. Íjászat

. Csapatjátékok

Délután

. Lovas kocsis kirándulás (Beregdaróc tõzegmoha láp, vagy Tarpa "Bereg Kincse" helyi termékek boltja)

Este

. Tûzrakás a vadonban (A törzs feladata)

. Zseblámpás számháború

5. nap

Délelõtt

. Kirándulás a Csiperke Tanösvényen és a Téb-erdõben (Barangolás az erdõben, "Merre van az arra?" ismerkedés a térképpel és az iránytûvel)

. növényhatározás, gyógynövények ismerete és gyûjtése

. Elõzõ napi talajcsapdák ellenõrzése

. Ökológiai játékok - Minden mindennel összefügg - táplálékhálózat készítése

. Természetismereti játékok (Az én fám, Mekkora ez a fa?)

Délután

. Az E-számokról õszintén... (a téma játékos feldolgozása)

. Anti reklám készítés (kézmûves foglalkozás)

. Kézmûves foglalkozás: tábori emlékek készítése, karkötõfonás, mandalakészítés...

. Számháború

Este

. Tûzrakás a vadonban (A törzs feladata)

. Tábortûz, gyógytea-kóstolás

. Kalandos éjszakai bátorságpróba

6. nap

Délelõtt

. Akadályverseny, játékok, vetélkedõ a tanultakból

Délután

. Faluismereti játék (A falu Árpádkori templomának megtekintése)

. Szellemi vetélkedõk

Este

. Tûzrakás a vadonban (A törzs feladata)

. Záró tábortûz, ételkészítés szabadtûzön (bográcsételek)

7. nap

Délelõtt

. Táborzárás, értékelés, jutalomosztás

ccc
Érdeklõdni a programról a következõ elérhetõségen lehet:
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.
...................................................... ........................................................
Szőke Zsuzsa
Tel.: 20/431-8086

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Erdei Iskolánk és Táborunk címe:
Csiperke Erdei Iskola és Tábor- Márokpapi, Kossuth u. 111.
(Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet)

Ha többet akar tudni táborainkról tekintse meg galériánkat!
Kérjük, támogassa a természet- és környezetvédelmet!

Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444