Napenergia a Csiperke Erdei Iskolában

... Az energiaválság csökkentésére több alternatív lehetõség is rendelkezésre áll, melyek közül jó példával jár elõl az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Márokpapin mûködõ Csiperke Erdei Iskolája és Tábora. ...

Napjainkban egyre égetõbb problémát jelent az energiakérdés. Minden évben fel-felszökken egy-egy hír, hogy fogytán van a kõolaj készlet, problémát okoz a téli gázellátás, vagy éppen az energia áremelések nehezítik napjainkat. Ezen túlmenõen az energia elõállítása is nagymértékû környezetszennyezéssel jár, ami rontja a lakosság életminõségét. A felvázolt problémák nem csak hazánkban okoznak nehézséget, hanem a világ egészére kiterjednek. Az energiaválság csökkentésére több alternatív lehetõség is rendelkezésre áll, melyek közül jó példával jár elõl az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület Márokpapin mûködõ Csiperke Erdei Iskolája és Tábora. A helyszínen tett látogatásunk során Szõke Zsuzsát, a tábor vezetõjét kérdeztük a KEOP-3.3.0-2008-0024 pályázati támogatásból újonnan kialakított környezetbarát energiagazdálkodási technológiákról.

Miért fontos az Önök számára, hogy a környezetbarát technológiák helyet kapjanak a tábor életében?
NapkollektorMindennapjaink során rengeteget hallunk a környezetbarát életvitelrõl, a fenntartható fejlõdésrõl, vagy éppen a környezettudatosságról. A gyakorlatban viszont ritkán találkozunk ezekkel a dolgokkal. Erdei Iskolánk egyik fõ célja - a környezettudatos szemléletformáláson és a természetismereti oktatáson túl - hogy megismertessük táborunk vendégeit a környezetbarát életvitel gyakorlati oldalával. Új alternatívákat mutatunk be mind a fûtés, mind a melegvíztermelés, mind pedig a hulladék kérdés terén. Fontos, hogy a felnövekvõ generáció környezettudatos életvitelének kialakítása már fiatal korban elkezdõdjön, valamint az, hogy ne csak elméleti síkon találkozzanak ennek kérdéskörével, hanem a gyakorlati oldalát is megtapasztalják.

Milyen környezetbarát berendezésekkel bõvült az Erdei Iskola?
Az 1996-óta - eleinte nomád körülmények között - mûködõ táborunkban fokozatosan jelentek meg a megújuló energiaforrásokra épülõ berendezések. Elsõként egy neptun rendszert használtunk, majd ezt követte egy kondenzációs napkollektor felszerelése. Az energiahatékonyság mellett a vízfogyasztás csökkentése is sarkalatos pontja a környezetbarát életvitelnek, így táborunkban sor került víztakarékos zuhanyzók kialakításra is, melyeket keverõ szeleppel láttunk el. Ez utóbbi eszköz egyaránt szolgálja a víz- és energiatakarékosságot. A 2008-ban megnyert Környezet és Energia Operatív Program pályázatunknak köszönhetõen lehetõség nyílt újabb megújuló energián alapuló berendezések felszerelésére. Így egy 12 m2-es felületû sík napkollektoros rendszert szereltünk fel déli tájolású tetõnkre, mely alkalmas meleg víz elõállítására és fûtésrásegítésre egyaránt. Fotovoltaikus rendszerünk segítségével a napot elektromos áram termelésére is befogtuk, mely óránként 1 kW-ot állít elõ.

A felszerelt és üzembe helyezett berendezések hogyan járultak hozzá a tábor energia- és vízellátásához?
Hálózati napcellás rendszerA solar rendszernek részét képzi egy 500 literes melegvíz tároló, melynek tartalmát a felhõborítottságtól függõen a nap végére 90 Co-ra képes felmelegíteni napkollektorunk. A berendezés jó hatásfokát mutatja, hogy május óta a gyakori borús és esõs idõ ellenére mindössze két alkalommal kellett hagyományos módszerrel meleg vizet elõállítanunk. A közel 3 hónapos mûködése alatt 1800 kW-ot termelt. Igaz, a beruházás nagy költséggel jár, azonban a melegvíz használattól függõen a befektetés néhány év alatt megtérül.

Milyen visszajelzéseket kapnak az erdei iskola vendégeitõl?
Mind a gyerekek, mind a pedagógusok nagy érdeklõdéssel fogadták egy-egy környezet- és energiabarát berendezés bemutatását, kipróbálását. E mellett az energiahatékonysággal foglalkozó modulok fontos részét képezi a solar rendszerek tanulmányozása, mely által az Erdei Iskolánk pedagógiai céljait is könnyebben tudjuk megvalósítani. A zöld energia elõállítását szívesen bemutatjuk a szülõknek is, aminek köszönhetõen többõjükben megfogalmazódott ezen technológiák otthoni alkalmazása.

Nem csak a Csiperke Erdei Iskola, hanem az E-misszió Egyesület célja is, hogy ne csak a környezetszennyezésre hívja fel a lakosság figyelmét, hanem a mindennapi élet terén alternatívákat, javaslatokat adjon életminõségünk, környezetünk és természeti értékeink megóvásához és javításához.

Napkollektor és napcella

Megköszönve Szõke Zsuzsának a beszélgetést, zárásként annyit mondhatok, hogy Márokpapin tett látogatásom alkalmával egy korszerû, ám mégis falusian barátságos épületegyüttessel találkoztam, ahol jó példát láthatunk a környezetbarát életvitel lehetõségeire. Mindenkinek, aki csak teheti, ajánlom, hogy látogasson el egy kirándulás, egy erdei iskola, vagy egy tábor erejéig e csodálatos környezetbe.

Projekt azonosító: KEOP-3.3.0-2008-0024
A Csiperke Erdei Iskola infrastrukturális és eszközfejlesztése
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Infovonal: 06 40 638 638
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
href="http://www.nfu.hu/">www.nfu.huEzt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444