Egészség és táplálkozás

- Az egészséges táplálkozás alapja a változatos, rostokban gazdag étkezés.
- Kerüld a nassolást! Ha két fõétkezés között megéhezel, egyél inkább gyümölcsöt vagy nyers zöldséget!
- Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt fogyassz az üvegházi, vagy a több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt  és tartósított áruk helyett.
- Keresd a biotermékeket!
- Mozogj, sportolj, kirándulj! TV nézés és számítógépezés közben, még "light" termékeket fogyasztva is csak gyarapodnak zsírpárnáid!
- Autózás helyett közlekedj gyalog vagy kerékpáron! Ezáltal mozogsz, és a környezetet is kíméled!
- Az egészséget "kúraszerûen" nem lehet megõrizi! Ehhez tudatos életmódra van szükség.

 

 

Az adalékanyagokról
Az adalékanyagok megjelenése elsõsorban az élelmiszerek ipari méretû feldolgozásához, a nemzetközivé vált élelmiszerpiachoz kapcsolódik. A fogyasztói társadalomban az élelmiszer áruvá vált, amelyet iparszerûen, gazdaságosan kell elõállítani és elosztani (azaz tartóssá és szállíthatóvá tenni).
Az adalékok használata elsõsorban a gyártóknak szükséges.


Számukra hasznos, hiszen az adalékok:
1.    a terméket tetszetõssé, jobban eladhatóvá teszik (pl.: színezékek, fényezõ-, zselézõ anyagok)
2.    új termékcsoportokat juttatnak a piacra (pl. "light" termékek)
3.    segítenek leplezni a minõségi hibákat (ízfokozók, édesítõszerek, aromák)
4.    olcsóbbá teszik a termelést, hiszen a vegyipar szintetikus adalékaival drága alapanyagokat lehet kiváltani
5.    növelik a termék elállóságát (tartósítószerek)
6.    növelik a termék térfogatát (tészta-kelesztõszerek, pelyhesítõk, térfogatnövelõk stb.)
7.    a termékbe építve "vághatóvá" teszik a vizet (pl. margarinok, hústermékek)


Igaz, hogy a friss, vegyszermentes élelmiszer-alapanyagok egészségesebbek és az ezekbõl készített ételek olcsóbbak, mint az agyonfeldolgozott, túlcsomagolt társaik, azonban az iparnak és a kereskedelemnek ez utóbbiak hozzák a nagy forgalmat és hasznot, ezért a reklámmilliárdjaikat is ezek népszerûsítésére költik, aminek az árát a fogyasztók rovására a gyártók beépítik a termékbe.

 

Fogyasztói tanácsok
1.    Legyél kritikus fogyasztó: csak azt vedd, amire valóban szükséged van! A cégek élelmiszerreklámokra évente kb. 8 milliárd Ft-ot költenek (2007-es évi adat), amelyet - az árba beépítve - a vevõkkel fizettetnek meg. Ne hagyd magad elkábítani a reklámoktól, hiszen azok nem a termék minõségérõl szólnak!
2.    Szánj elég idõt a vásárlásra és még a boltban olvasd el a termékismertetõ címkét (különösen fontos ez az új, ismeretlen termékeknél).
3.    Minél több feldolgozási fázison megy át egy alapanyag, valószínûleg annál több benne a különféle adalék. Bolti konzervek, édességek, mélyhûtött és félkész ételek helyett vásárolj inkább friss piaci alapanyagokat, és amit lehet, készítsd el otthon (fõzelékek, saláták, szószok, pizza, krokettek, krumpli és tejtermékek stb.).
4.    Fõzzél rendszeresen, ételeidet valódi fûszerekkel ízesítsd! A porok, leveskockák és társaik csak a reklámokban tetszetõsek, valójában elmaradnak az "igazi" ételek minõségétõl és beltartalmától.
5.    Lehetõleg kerüld azokat a termékeket, amelyek problémás adalékokat tartalmaznak. Különösen fontos ez a gyerekeknél és az allergiásoknál.
6.    Kerüld az aromákat, ízfokozókat és édesítõszereket tartalmazó élelmiszereket! Ezek feleslegesen terhelik a szervezetet és becsapják természetes ízvilágunkat.
7.    Ne egyél színezett élelmiszereket (édességek!), legfeljebb ha természetes eredetû színezéket tartalmaznak. A mesterséges és a természetazonos színezékek egyaránt a vegyipar termékei.
8.    Tartózkodj a mûvileg füstölt és a nitrites sókkal pácolt húsáruk fogyasztásától. Ezeknek grillezését is kerüld, mivel 150°C felett a nitrit-maradékokból rákkeltõ anyagok képzõdhetnek.
9.    Szomjoltásra legalkalmasabb a tiszta ivóvíz, nem pedig az üdítõnek nevezett (ízfokozott, színezett, agyoncukrozott, koffeinnel és szén-dioxiddal dúsított) drága "mûitalok".


Fõszabályként: egy élelmiszeripari terméknél annál több adalékanyaggal számolhatunk, minél messzebbrõl érkezett, minél több feldolgozási mûveleten esett át és minél kívánatosabbra, tartósabbra csinálták.
Hidd el, a fogyasztónak a pénzéért joga van tudni, hogy mit vesz. Céltudatos vásárlással befolyásolhatjuk az élelmiszer választékot!


 

 

 

Problémás adalékanyagok
100-199
Színezékek

102    Tartrazin       
104    Kinolinsárga       
110    Narancssárga S       
120    Kárminsav, kárminok       
122    Azorubin       
123    Amarant       
124    Neukokcin, Ponszó 4R       
127    Eritrozin       
128    Vörös 2G       
129    Allura vörös AC       
150c    Karamell - ammóniás       
150d    Karamell - ammónium-szulfitos       
151    Brillantfekete BN       
153    Növényi szén       
154    Barna FK       
155    Barna HT       
160a    Karotinok       
160b    Annatto, bixin, norbixin       
161g    Kantaxantin       
171    Titán-dioxid       
174    Ezüst       
180    Litolrubin BK


200-299
Tartósítószerek

201    Nátriumszorbát       
210    Benzoesav       
211    Nátrium-benzoát       
212    Kálium-benzoát       
213    Kalcium-benzoát       
214    Etil-(p-hidroxi-benzoát)       
215    Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát)       
216    Propil-(p-hidroxi-benzoát)       
217    Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát)       
218    Metil-(p-hidroxi-benzoát)       
219    Nátrium-metil-(p-hidroxi-benzoát)       
220    Kén-dioxid       
221    Nátrium-szulfit       
222    Nátrium-hidrogén-szulfit       
223    Nátrium-metabiszulfit       
224    Kálium-metabiszulfit       
226    Kalcium-szulfit       
227    Kalcium-hidrogén-szulfit (Kalcium-dihidrogén-diszulfit)       
228    Kálium-hidrogén-szulfit       
230    Bifenil (difenil)       
231    O-fenil-fenol       
232    Nátrium-o-fenil-fenolát       
233    Tiabendazol       
235    Natamicin       
239    Hexametilén-tatramin       
252    Kálium-nitrát       
280    Propionsav       
281    Nátrium-propionát       
282    Kalcium-propionát       
283    Kálium-propionát       
284    Bórsav       
285    Nátrium-tetraborát (bórax)


300-399
Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok

301    Nátrium-aszkorbát       
310    Propil-gallát       
311    Oktil-gallát       
312    Dodecil-gallát       
320    Butil-hidroxi-anizol (BHA)       
321    Butil-hidroxi-toluol (BHT)       
338    Foszforsav       
339    Nátrium-foszfátok       
340    Kálium-foszfátok       
341    Kalcium-foszfátok


400-499
Sûrítõanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek

407    Karragén (gyöngyzuzmó       
412    Guar gumi (guar gyanta)       
413    Tragantmézga       
450    Difoszfátok (Pirofoszfátok)       
451    Trifoszfátok       
452    Polifoszfátok       
466    (karboxi-metil)-cellulóz


500-599
Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok

510    Amóniumklorid (szalmiák)       
540    Kalcium-difoszfát       
541    Savanyú alumínium-nátrium-foszfát       
543    Nátrium-kalcium-polifoszfát       
544    Kalcium-polifoszfát


600-699
Ízfokozók

620    Glutaminsav       
621    Nátrium-glutamát       
622    Káliu-glutamát       
623    Kalcium-diglutamát       
624    Ammónium-glutamát       
625    Magnézium-diglutamát


900-999
Egyéb

907    Mikrokristályos viaszok       
925    Klór       
926    Klórdioxid       
950    Aceszulfám K       
951    Aszpartám       
952    Ciklaminsav és ciklamátok       
954    Szacharin és nátrium-, kálium-, kálcium sói       
959    Neoheszperidin DC


1100-1599
Kiegészítõ anyagok
újfajta adalékanyagok, melyek nem sorolhatók egyik szabványos osztályba sem


Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444