Föld Napi Kockásliliom túra - 2012.

Kockásliliom túra - 2012. április 22.

Kockásliliom túránk több éves múltra tekint vissza, amelyet 2012 áprilisában ismét megrendezünk.
Szent György havában, a virágkoszorút öltött vadkörtefákkal egy idõben emelik fel virágaikat a kockásliliomok. A rózsaszín, sakktáblaszerûen foltos, bókoló virágok sok természetfotóst ihlettek meg. E szemet-lelket gyönyörködtetõ liliommal április során szakembereink vezetésével, lápréteket és ligeterdõket bebarangolva találkozhatnak természetjáró túráink résztvevõi.

Annak ellenére, hogy oltalom alatt áll e faj, szépsége miatt néha áldozatul esik a tudatlan kirándulók gyûjtõszenvedélyének.

Helyszín: Beregi-sík, Márokpapi környéke

Idõpont: 2012. április 22. vasárnap (Föld Napja)

Indulás: Csiperke Erdei Iskola és Tábor (Márokpapi, Kossuth u. 111.) 1000

Árak:

- túravezetés az adott napon ingyenes

- útiköltség 1.500 Ft/fõ - az E-misszió Egyesület által bérelt különjárattal történõ utazás esetén

Utazás:

- Egyesületünk különjáratot bérel, mely vasárnap reggel indul Nyíregyházáról. A korlátozott kapacitás miatt (35 fõs autóbusz) az autóbuszos utazást választók esetében fontos a jelentkezés és a részvételi költség (1.500 Ft/fõ) befizetésének sorrendje.
Találkozó: Nyíregyháza a vasútállomással átellenben lévõ Profi üzletlánc parkolója. (buszindulás: a túra napján reggel 800)

- Egyéni utazás esetén: Budapestrõl Nyíregyháza az M3-as autópályán érhetõ el. A helyszín Nyíregyháza - Vásárosnamény - Márokpapi útvonalon, a 41-es úton közelíthetõ meg. A 41-es útról Csaroda után 2 km-re kell letérni jobbra. (E-misszió Egyesület Csiperke erdei iskolája - Kossuth u. 111 sz.).

Túra hossza: megközelítõleg 4-5 Km, ami sétával, fényképezéssel és pihengetéssel együtt 3-4 órát vesz igénybe.

Útvonalterv: Nyíregyháza - Vásárosnamény - Tákos - Márokpapi - Tarpa - Nyíregyháza
- Tákos (akik még nem jártak erre, azoknak ajánljuk a református templom - 200 Ft/fõ a belépõ - és a Keresztszemes Múzeum megtekintését, továbbá itt lehetõség van kávézásra is)
- Márokpapi Csiperke Erdei Iskola - túránk kiindulópontja - megújuló energiahasznosítási rendszereink bemutatása (napkollektor, napelem - használati meleg víz elõállítás, fûtésrásegítés, elektromos áram termelés)
- Tarpa (Bereg Kincsei - helyi termékek boltja. Itt mindenki feltöltheti kiürülõ aszalt-gyümölcs, lekvár és "Bereg-vére" készleteit.)
- Nyíregyháza
Visszaérkezés: elõreláthatólag délután 1700 óra

Jelentkezés feltétel: a jelentkezési lap kitöltése és Egyesületünkhöz személyes vagy elektronikus úton történõ eljuttatása (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Bérelt busszal érkezõk esetén a jelentkezéseket a útiköltség befizetését követõen áll módunkban véglegesíteni (1.500 Ft/fõ). A fizetés történhet Egyesületünk irodájában személyesen, vagy átutalással (Számlaszámunk: Szabolcs Takarék - 68800109-11077444).

További információ: E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület - 42/504-403, Szõke Zsuzsa - 20/431-8086, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Egyéb tudnivalók: Amennyiben eljön a várva várt tavaszi esõ, amelynek vizét a beregi agyag nagy hatékonysággal tartja vissza, a zavartalan kirándulás érdekében mindenkinek erõsen ajánlott a gumicsizma használata! Az idõjárásnak megfelelõ öltözet és a réteges ruházat az ajánlott. Továbbá érdemes fényképezõgépet és távcsövet is hozni. Az étkezés egyénileg történik, ezért az egy napra való ételrõl-italról senki ne feledkezzen meg.

Amennyiben túránk résztvevõi több napot kívánnak a Beregben eltölteni, vendégeink számára erdei iskolánkban szállást is tudunk biztosítani.

Ha bármi kérdésük van, a szervezõket a mellékelt számokon lehet elérni (Szõke Zsuzsa - 20/431-8086, Kolocsán Tünde - 30/543-8545).

Addig is kellemes tavaszt kívánok!

Tekintse meg az év folyamán igényelhetõ, túravezetéssel egybekötött kirándulásajánlatunkat!

Nézze meg elõzõ évi túráink fotóit!

Virágos mindentudó

Kockásliliom - Fritillaria meleagris (Liliomfélék családja - Liliaceae)

Számos tájneve van a kockásliliomnak; a kongóvirág név - ahogy Márokpapi környékén illetik ezt a fajt - a virágok bókoló helyzetére, míg a kotuliliom elnevezés a növény élõhelyére utal.

Nedves vagy változó vízállású ártéri réteken, tölgy-kõris-szil ligeterdõkben találkozhatunk vele.

A hagymás évelõ növény szára a karcsú, zöld bimbóval eleinte a földön fekszik, majd 10-30 cm-re megnyúlva a bimbót fokozatosan felemeli. Tõlevelei hosszúak, keskenyek, hegyesek. A szárlevelek szálasak, szürkészöldek, szórt állásúak. A magános virág bókoló, széles harang alakú, rózsaszínes-vörösbarna, sakktáblaszerûen foltos. A lepellevelek szabadok, 3-5 cm hosszúak. Az érett toktermés 1-2 cm hosszú, függõlegesen áll.

Hazánkban a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet mellett Zala megyében és Gemenc környékén tenyészik. Április derekán, a Márokpapit övezõ fás legelõket nagyszámban díszíti ez a dekoratív védett növény.

 

Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444