Madarak és Fák Napja Országos Verseny 2014.

A Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány a 2013/2014. tanévre meghirdeti a Madarak és Fák Napja Országos Versenyt, melyre 10-14 éves tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek.

A területi forduló megrendezésében közreműködő partner az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Nevezési határidő: 2014. március 4. a területi központoknál.

A verseny célja:
Versenylehetőség biztosítása azoknak a természet iránt érdeklődő 10-14 éves tanulóknak, akik tanórai, erdei-iskolai, szaktábori, madárgyűrűző, vonulás-kutató, szakköri, természetjáró, madarász-suli programok során szerzett ismereteikről, terepi tapasztalataikról és megfigyeléseikről közösségben csapatverseny formájában szeretnének számot adni.

Jelentkezés és részvétel feltételei:

A területi fordulóra háromfős általános iskolás csoportok jelentkezhetnek az iskolájukhoz legközelebb eső területi versenyhelyszínen. A csapatnak ajánlott legalább két tagját a 6-8. évfolyamos tanulók közül választani.
A versenyhelyszínek listája itt érhető el :

A verseny tartalma:
Az 5-6-7. évfolyam tananyagához kapcsolódó természeti, környezetvédelmi, biológiai alapismeretek, ill. a tanult növény és állatfajok ismerete, általános madár- és élőhely-védelem, helyi jelentőségű védett területek általános ismerete (9 kijelölt helyi védett terület), év fája (mezei juhar), év madara (túzok), bukó és úszórécék családja (12 faj), homokpusztagyepek. Fényszennyezés; Madárvonulás. Terepi munkához szükséges eszközök és kellékek ismerete és használata. Madárhang felismerés (1-25 faj a területi versenyen, 1-50 faj az országos döntőn).

Nevezés:
Iskolák, szakkörök, madarász-sulik háromfős csoportjainak jelentkezését várja a 20 területi központ.

Nevezési határidő: 2014. március 4. a területi központoknál.
A nyíregyházi területi fordulóra nevezni a jelentkezési lap kitöltésével és 2014. március 04.-ig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre történő visszaküldésével lehet.

A nyíregyházi területi versenyre a jelentkezési lap itt tölthető le:

Ajánlott irodalom:
Madártávlat, TermészetBÚVÁR, Schmidt Egon: Madárvédelem; Haraszthy László: Magyarország madarai; Simon- Csapody: Kis növényhatározó; Dr. Varga Zoltán: Állatismeret; Magyar madárvonulási atlasz, az MME, valamint az MME Monitoring Központ honlapja; hanganyag (50 faj). A Pro Vértes Közalapítvány honlapjára folyamatosan töltünk fel a versenykiírással kapcsolatos segédanyagokat! (www.provertes.hu/osszefogas)

Nevezési díj:
A 3000 Ft-os nevezési díj befizetésétől az idei évben mentesülnek a csapatok, mivel a versennyel kapcsolatos költségeket pályázat keretében a Svájci Hozzájárulás támogatja. A területi és az országos verseny csapatainak az útiköltségét a szervezők állják!

Fordulók:
1. A területi fordulók időpontja: 2014. március 21. 10 óra

A területi versenyen iskolánként maximum két csapat vehet részt (több versenyzőcsapat esetén iskolai-házi versenyen kell eldönteni a továbbjutókat). Egy iskola csak egy területi helyszínre jelentkezhet. A verseny szakmai anyagát a versenybizottság állítja össze.
A verseny tartalma:
általános iskolai tananyag; az év madara; az év fája; úszórécék (tőkés réce, kendermagos réce, nyílfarkú réce, kanalas réce, fütyülőréce, csörgőréce, böjti réce – össz. 7 faj), helyi jelentőségű védett területek általános ismerete (+minden megyéből egy kijelölt terület: Gyűrűfű TT‐Dinnyeberki, Észak‐VértesTT‐ Csákvár, A fertődi kastélypark‐ Fertőd, Észak Zselici TT‐ Zselickislak, Kis Konda patak völgye‐ Dombóvár, Mária Terézia forrás‐ Bejcgyertyános, Tatai Öreg tó‐ Tata, Sümegi várkert‐ Sümeg, Azáleás‐ völgy‐ Zalaegerszeg), madárvédelem; fényszennyezés, madárhangok (25 faj). A kiírás szerinti többi anyag csak az országos döntőre kell! Aterületi verseny győztes csapata kerül az országos döntőbe. Azokon a területi helyszíneken,ahol csak egy csapat jelentkezik, ott a csapat által elért pontszámot a hozzá legközelebbiterületi helyszín pontszámaival együtt értékeljük, ezért ebben az esetben a két helyszínről csak egy továbbjutót hirdetünk!

2. Az országos döntő időpontja: 2014. május 9-10.
Helye: Boglártanya Erdei Iskola, Vértesboglár
A verseny tartalma:
a versenykiírás szerint, a területi fordulók követelményén kívül még a bukórécék (barátréce, üstökös réce, cigány réce, kontyos réce, kerce réce – össz. 5 faj), a madárvonulás és homokpusztagyep témák várhatóak. A szállás és ellátás költségeit a szervező fizeti.
Madárhangok: Erdei pinty, fülemüle, vörösbegy, szén-,kékcinege, fekete harkály, zöld küllő, sárgarigó, csilp-csalp füzike, barátka, őszapó, csuszka, szajkó, örvös galamb, vadgerle, nyaktekercs, kakukk, meggyvágó, énekes-, feketerigó, nádi-, berki tücsökmadár, mezei pacsirta, parti-, füstifecske.(Területin csak eddig!)
Molnár-, sarlósfecske, tengelic, búbos banka, gyurgyalag, csicsörke, házi rozsdafarkú, nádirigó, függőcinege, haris, bíbic, szarka, balkáni gerle, zöldike,csóka, lappantyú, fürj, füleskuvik, vörös vércse, gyöngybagoly, uhu, erdei fülesbagoly, gatyáskuvik, kuvik, macskabagoly. (A madárhangok letölthetőek a www.provertes.hu oldalról!)

Az eredmények közzétételének módja:
Madártávlat, az MME honlapja, Pro Vértes Közalapítvány honlapja, TermészetBÚVÁR

Díjazás:
Valamennyi tanuló (a csapat tagjaként) oklevelet kap, ill. könyv-, vagy tárgyjutalomban részesül. A legjobb öt csapat egy hetes természetvédelmi táborban vehet részt. A tanárok azonos értékű könyvjutalomban részesülnek.

A nyíregyházi területi szervező elérhetősége:
Kolocsán Tünde e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: 42/504-403, 06-30/543-8545

A szervező elérhetősége:
Karsa Dóra e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: 06-30/663-50-25; 22/354-420



Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444